- Grupa de vârstă
- Peste 15 ani
- Subiect
- Tip de material
Cum am putea explica mai bine istoria Uniunii Europene decât întorcându-ne în timp până la momentul în care a fost creată? Această serie de șapte videoclipuri pe fondul unui decor adaptat fiecărei epoci, prezintă principalele fapte și evenimentele marcante din istoria Uniunii Europene, de la crearea sa în anii ’50 și până în prezent.
Subtitrările în 24 de limbi pot fi accesate în partea din dreapta jos a fiecărui material video. Drum bun!
Anii 1950
Să ne întoarcem în anii ’50 – o epocă a păcii, a alianțelor economice și a cooperării transfrontaliere în Europa.
Anii 1960
Să retrăim, alături de UE, atmosfera anilor ’60 – o perioadă marcată de creștere economică și de parteneriate înfloritoare, dar și de proteste studențești.
Anii 1970
Să descoperim UE așa cum era în anii 1970 – 100 % pregătită să urmeze calea către o comunitate – sau o Uniune – paneuropeană mai extinsă, pentru că celor șase state fondatoare li se alătură noi membri.
Anii 1980
Pe lângă faptul că marchează un punct de cotitură în domeniul tehnologiei, anii ’80 sunt și martori ai unor dezastre ecologice și umane majore, care conduc la o mișcare de solidaritate la nivel mondial. #UE luptă în continuare împotriva inegalităților dintre regiunile pieței comune, salută aderarea Greciei, Spaniei și Portugaliei și instituie drapelul UE.
Anii 1990
Să readucem sub lumina reflectoarelor entuziasmul și provocările anilor 1990 – un deceniu marcat de continuarea integrării în UE, de prăbușirea Uniunii Sovietice și de introducerea monedei euro.
Anii 2000
Sunteți pregătiți să revizitați anii 2000? De la Protocolul de la Kyoto la criza financiară, a fost un deceniu plin de provocări și realizări.
Anii 2010
Împreună, să privim înapoi la trecutul nostru foarte recent: anii ’2010. De la o criză a refugiaților la RGPD și redresarea financiară – sunt atât de multe de discutat!
Pe aceeași temă
Descoperiți „Europa Quest”, noul instrument educațional sub formă de quiz, care vă ajută să îmbunătățiți munca în echipă și comunicarea, explorând, printre altele, instituțiile, istoria, procesul decizional și cultura UE. Disponibil în toate limbile UE, este perfect pentru a promova învățarea în comun!
Acest kit pedagogic își propune să le ofere cadrelor didactice orientări practice pentru expoziția „Art in Democracy”.
UE progresează în domeniul egalității de gen, dar pandemia poate afecta acest progres. Urmăriți acest clip și aflați mai multe.
Materiale educaționale care urmăresc linia narativă a expoziției permanente din Casa Istoriei Europene. Explorați, la clasă sau acasă, subiecte care r...
Fă o călătorie în trecut și descoperă momente importante din istorie, invenții, evenimente majore din sport și societate și multe, multe alte lucruri care au format UE, așa cum este ea astăzi.
Elevii dumneavoastră vor să schimbe lumea în mai bine? Puneți-le la dispoziție setul de instrumente „Democrația UE în acțiune”! Acesta îi încurajează să joace un rol activ în chestiunile europene. Conține patru lecții interactive cu privire la democrația în UE și la Inițiativa cetățenească europeană (ICE).
V-ați întrebat vreodată cu ce vă ajută Uniunea Europeană? Și ce este de fapt? Daca aveți între 15 și 18 ani sau sunteți profesor și doriți să discutați la clasă despre acest subiect, încercați această publicație.
Intră pe site-ul Europeana și descoperă milioane de imagini, texte, materiale audio, video și 3D oferite de mii de biblioteci, arhive, muzee, galerii ...