Siirry pääsisältöön
Learning corner
Uutisartikkeli1. toukokuuta 2024Viestinnän pääosastoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n vuoden 2004 laajentumisen 20-vuotisjuhla

European puzzle

Euroopan unioniin liittyi 20 vuotta sitten kymmenen uutta jäsenmaata: Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro. Tämä laajentuminen oli erityisen merkittävä, sillä unioniin tuli tuolloin yhdellä kertaa enemmän uusia maita ja asukkaita kuin koskaan aikaisemmin.

EU:hun liittymisestä on uusille jäsenmaille monia etuja. Niiden kansalaiset voivat entistä vapaammin muuttaa johonkin toiseen EU-maahan asumaan, opiskelemaan tai työskentelemään. Yritysten toimintamahdollisuudet laajenevat ja ne voivat kasvaa, koska EU:n sisämarkkinat ovat kotimaan markkinoita suuremmat. Uudet jäsenmaat voivat saada enemmän investointeja ja rahoitusta, kun ne pääsevät EU:n ohjelmien piiriin. Lisäksi EU-jäsenyys edistää poliittista vakautta, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta.

EU:n laajentuminen hyödyttää myös unionia itseään. Siksi EU käy nytkin neuvotteluja uusien jäsenehdokasmaiden ja ehdokasmaan asemaa tavoittelevien maiden kanssa. EU:n jäsenyyttä ovat hakeneet mm. Ukraina ja eräät Balkanin maat.

 

Löydä lisää 20 vuotta yhdessä

 

Tiedot

Julkaisupäivä
1. toukokuuta 2024
Laatija
Viestinnän pääosasto
Type of content
  • News