Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Learning corner
Ειδησεογραφικό άρθρο1 Μαΐου 2024Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας1' χρόνος ανάγνωσης

20ή επέτειος της διεύρυνσης της ΕΕ

European puzzle

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκτησε 10 νέα κράτη μέλη: την Εσθονία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τσεχία. H συγκεκριμένη διεύρυνση της ΕΕ έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι είναι η μεγαλύτερη από άποψη αριθμού χωρών και πληθυσμών που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τα κράτη μέλη, η ένταξη στην ΕΕ αποφέρει πολλά οφέλη. Για παράδειγμα, οι πολίτες τους αποκτούν μεγαλύτερη ελευθερία ως προς τη διαμονή, τις σπουδές ή την εργασία σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι επιχειρήσεις αποκτούν περισσότερες ευκαιρίες και μπορούν να επεκταθούν χάρη στην ενιαία αγορά, και τα κράτη μέλη αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερες επενδύσεις και χρηματοδότηση από την ΕΕ. Επιπλέον, η συμμετοχή στην ΕΕ προάγει την πολιτική σταθερότητα, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Η διεύρυνση της ΕΕ ωφελεί επίσης και την ίδια την Ένωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις με υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες, όπως με την Ουκρανία και ορισμένες χώρες των Βαλκανίων, προχωρούν σταθερά.

 

Ανακάλυψε περισσότερα 20 χρόνια μαζί

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
1 Μαΐου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Type of content
  • News