Ugrás a fő tartalomra
Learning corner
Sajtócikk2024. május 1.Kommunikációs FőigazgatóságOlvasási idő: 1 perc

Az Unió bővítésének 20. évfordulója

European puzzle

20 évvel ezelőtt az EU 10 új tagállamot üdvözölhetett köreiben: Ciprust, a Cseh Köztársaságot, Észtországot, Lengyelországot, Lettországot, Litvániát, Magyarországot, Máltát, Szlovákiát és Szlovéniát. Ez különleges bővítés volt: soha nem csatlakozott egyszerre ennyi ország az Unióhoz, és soha nem vált egyszerre ennyi ember az Unió polgárává.

Az uniós tagság számos előnnyel jár a tagállamok és polgáraik számára. Az uniós országok állampolgárai szabadon letelepedhetnek más tagországokban, és ott tanulmányokat folytathatnak, illetve munkát vállalhatnak; az egységes piacnak köszönhetően a vállalkozások több lehetőséghez jutnak és könnyebben terjeszkedhetnek, a tagállamok pedig több uniós befektetéshez és finanszírozáshoz jutnak. Emellett az uniós tagság előmozdítja a politikai stabilitást, a demokráciát, az emberi jogok érvényre juttatását és a jogállamiságot.

Az EU bővítése magának az Uniónak is hasznára válik. Ezért folyamatosak a tárgyalások a tagjelölt és a lehetséges tagjelölt országokkal, például Ukrajnával és egyes balkáni országokkal.

 

Fedezz fel többet 20 éve együtt

 

Leírás

Közzététel dátuma
2024. május 1.
Szerző
Kommunikációs Főigazgatóság
Type of content
  • News