- Ikäryhmä
- Yli 15-vuotiaat
- Aihe
- Kansalaisten oikeudetPerustietoa EU:staEU:n historiaEU:n lainsäädäntö ja toimielimet
- Aineiston tyyppi
- VideoVerkkosivustoOpettajan aineistopakettiDiaesitysTehtäväkirja
Haluatko opettaa oppilaillesi, miten he voivat muuttaa maailmaa? ”EU-demokratiaa käytännössä” -oppimateriaalipaketti kannustaa opiskelijoita tutustumaan EU-asioihin ja vaikuttamaan yhteiskunnassa. Paketti koostuu neljästä interaktiivisesta osasta, joissa käsitellään demokratiaa EU:ssa ja eurooppalaista kansalaisaloitetta.
Opetuksen, tutkimuksen, keskustelun, projektitöiden ja roolipelien avulla opiskelijat oppivat, miten EU:ssa tehdään päätöksiä, miten nämä päätökset vaikuttavat heidän jokapäiväiseen elämäänsä ja miten he voivat eurooppalaisen kansalaisaloitteen avulla yhdessä muiden kanssa osallistua EU:n politiikkaan itselleen tärkeissä asioissa.
Eurooppalaisella kansalaisaloitteella tavalliset ihmiset voivat pyytää muutoksia EU-sääntöihin ja esittää aiheita EU:n asialistalle. Kansalaisaloite otettiin EU:n tasolla käyttöön vuonna 2012. Tämän oppimateriaalipaketin tavoitteena on lisätä lukiolaisten tietoisuutta eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta sekä esitellä, miten he voivat hyödyntää demokraattisia oikeuksiaan ja olla aktiivisia kansalaisia koko elämänsä ajan.
Lisää tästä aiheesta

Työkalupakki sukupuolistereotypioiden torjuntaan perusopetuksen alaluokilla
Työkalupakki on tarkoitettu perusopetuksen alaluokkien opettajille ja 6–7-vuotiaille oppilaille. Sen tarkoituksena on tukea opettajia järjestämään luokassa keskusteluita, joissa puututaan sukupuolistereotypioihin ja käytetään esimerkkinä liikenne- ja kuljetusalaa.

Aikajana: Naisten oikeudet EU:ssa
Sukupuolten tasa-arvo on parantunut EU:ssa paljon, mutta koronapandemia uhkaa kehityskulkua. Katso videolta, mitä merkkipaaluja EU:ssa on saavutettu!

EU:n tulliliitto – nuorekas 50-vuotias
Vuonna 2018 EU:n tulliliiton perustamisesta tuli kuluneeksi 50 vuotta.

Geoblokkaukset ja verkko-ostokset
Vähittäismyyjät eivät saa estää kuluttajia saamasta samoja tuotteita tai palveluita asuinpaikan perusteella. EU-lainsäädäntö kieltää tällaiset maarajo...

Hyvästi, roaming-maksut!
Vuodesta 2017 alkaen ei toiseen EU-maahan matkustavien ole tarvinnut enää maksaa roaming-maksuja puheluistaan, tekstiviesteistään eikä internetin käyt...

Ihmisoikeudet – yhdenvertainen kohtelu?
Tällä aihealueella käsitellään merkittävimpiä oikeuksien ryhmiä, jotka katsotaan ihmisoikeuksiksi laajasti määriteltyinä, ja pohditaan oikeuksien ja v...

Lapsen oikeuksia koskeva Euroopan unionin suunnitelma
Lapsiystävällinen versio lapsen oikeuksia koskevasta EU:n strategiasta (suunnitelma) on laadittu yhteistyössä lasten kanssa.

Lasten oikeuksien EU-strategia
Euroopan komissio on laatinut ensimmäisen lapsen oikeuksia koskevan strategian. Sillä halutaan varmistaa, että kaikki lapset saavat suojelua ja tukea ...