- Leeftijdsgroep
- 15 jaar en ouder
- Onderwerp
- BurgerrechtenOver de EUGeschiedenis van EuropaWetgeving en instellingen
- Type materiaal
- Video’sWebsiteLespakketPresentatiesActiviteitenboek
Willen uw leerlingen de wereld veranderen? De toolkit “EU-democratie in actie” moedigt leerlingen aan een actieve rol te spelen in Europese kwesties met vier interactieve lessen over democratie in de EU en het Europees burgerinitiatief.
De toolkit “EU-democratie in actie” van het Europees burgerinitiatief (EBI) maakt gebruik van onderwijs, onderzoek, debat, projectwerk en rollenspel in vier lessen, waarmee leerlingen leren hoe beslissingen in de EU worden genomen, hoe deze besluiten hun dagelijks leven beïnvloeden en hoe het Europees burgerinitiatief hen in staat stelt om samen met anderen het EU-beleid over kwesties die hun aangaan vorm te geven.
Dankzij het Europees burgerinitiatief kunnen EU-burgers invloed uitoefenen op het EU-beleid door onderwerpen op de agenda van de EU te zetten. Dit instrument is in 2012 van start gegaan en het doel van deze toolkit is om leerlingen in de laatste twee jaar van de middelbare school bewuster te maken van het EBI en hen te laten zien hoe zij een leven lang actieve burgers kunnen zijn.
Meer over dit onderwerp

Educatieve toolkit, Bestrijden van genderstereotypen op de basisschool
Deze toolkit is ontwikkeld voor leerkrachten in het basisonderwijs en de jonge basisschoolleerlingen (6-7 jaar). De toolkit is bedoeld om leerkrachten te ondersteunen bij het organiseren van discussies in de klas waarbij genderstereotypen daadwerkelijk worden aangepakt, gebaseerd op het voorbeeld van de transportsector.

Algemene verordening gegevensbescherming
Je persoonlijke gegevens worden nu beschermd dankzij de AVG, de nieuwe Europese algemene verordening gegevensbescherming.

Als gelijken behandeld? – Mensenrechten
Dit thema behandelt de belangrijkste categorieën rechten die onder het overkoepelende begrip "mensenrechten" vallen en laat de leerlingen nadenken ove...

Bye, bye, roamingkosten
Sinds 2017 betalen EU-burgers als ze in een ander EU-land bellen, sms’en en mobiel surfen, niet meer dan in eigen land.

Educatieve toolkit, bestrijden van genderstereotypen op de middelbare school
Deze toolkit is ontwikkeld voor leerkrachten in middelbaar onderwijs en de jonge leerlingen op de middelbare school (14-15 jaar). De toolkit is bedoeld om leerkrachten te ondersteunen bij het organiseren van discussies in de klas waarbij genderstereotypen daadwerkelijk worden aangepakt, gebaseerd op het voorbeeld van de transportsector.

EU-douane-unie – 50 jaar jong
In 2018 vierde de Europese Unie 50 jaar Europese douane-unie.

EU-strategie voor de rechten van het kind
De Europese Commissie presenteert de eerste kinderrechtenstrategie ooit om alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, herkomst en sociale of verblijfsst...

Ga nooit op reis zonder je Europese zorgpas (EHIC)!
Met je Europese zorgpas (ook wel EHIC genoemd) krijg je, als je in een ander EU-land op reis bent, de medische zorg die je nodig hebt.