Brinner du för att ge dina elever en starkare känsla av tillhörighet till EU? Har du idéer om hur EU-relaterade frågor, som demokrati eller EU-institutionernas roll, kan integreras i läroplanen?
I så fall är det senaste Jean Monnet-programmet inom Erasmus+ ett utmärkt tillfälle att få den finansiering du behöver för att förverkliga dina idéer.
Ansökningsomgången för 2025 omfattar åtgärder som särskilt riktar sig till skolor och lärare – för att undervisa om EU i skolan. Mer information, bland annat ansökningsformuläret, hittar du via följande länkar:
- Jean Monnet-initiativ: En skola (grundskola, gymnasium eller yrkesskola) i något av de länder som deltar i Erasmus+ kan ansöka om bidrag på upp till 35 000 euro för att undervisa om EU.
- Jean Monnet-nätverk: Nätverken ska bestå av minst sex institutioner som är etablerade i minst tre EU-länder/programländer (högst två lärosäten).
Behöver du idéer?
Projektsammanfattningar av Jean Monnet-insatser på andra utbildningsområden hittar du på EU:s finansierings- och anbudsportal. Här är ett utdrag från ett av Jean Monnet-initiativen från 2024:
”Projektet Aux Portes de l’Union Européenne (På tröskeln till EU) ska främja en öppen syn på världen för att stärka kampen mot diskriminering, främja inkludering och öka känslan av att ingå i en europeisk gemenskap. På grund av våra elevers sociala svårigheter och inlärningsproblem ansåg vi att det var viktigt att koppla EU-frågorna till deras vardag. Därför är det här projektet utformat som ett spel. Precis som i Harry Potter kommer vår skola att delas upp i ”hus”. I början av varje läsår tilldelas varje klass ett europeiskt land. Under hela året kommer klasserna att samla poäng tack vare sina resultat och initiativ med anknytning till ”sitt” land. Samtidigt kan klassen förlora poäng på grund av olämpligt beteende. Den här lekfulla strategin ska göra EU-frågorna mer konkreta och stimulera våra elevers engagemang genom att låta dem utforska Europas kulturella mångfald på ett roligt och inkluderande sätt.”
Länkar
Elev- och lärarhörnan – för att hitta material
E-twinning – för att hitta samarbetspartner
Videoklipp – för att hjälpa dig med ansökan
Om du har frågor kan du skriva till
EAC-JM-SCHOOLSec [dot] europa [dot] eu (EAC-JM-SCHOOLS[at]ec[dot]europa[dot]eu).
Översikt
- Publiceringsdatum
- 29 november 2024
- Upphovsman
- Generaldirektoratet för kommunikation
- Type of content
- News