Ați vrea să le insuflați elevilor dumneavoastră un sentiment mai puternic de apartenență la UE? Aveți idei de integrare în programa școlară a unor teme legate de UE (ex. democrația sau rolul instituțiilor UE)?
Tocmai s-a lansat cel mai recent program Jean Monnet Erasmus+, care v-ar putea oferi exact finanțarea de care aveți nevoie pentru a le pune în practică.
Răspundeți la cererea de candidaturi pentru anul 2025, care include acțiuni specifice pentru școlile/profesorii care vor să predea lecții despre UE! Pentru detalii, inclusiv linkuri către formularul de candidatură, accesați linkurile:
- Inițiativele Jean Monnet „Cunoașterea UE” – fiecare școală primară, secundară sau de educație și formare profesională poate solicita finanțare pentru a preda lecții despre UE, în toate țările participante la programul Erasmus+. Granturile pot ajunge până la 35 000 EUR
- Rețelele Jean Monnet pentru școli – pot aplica rețelele formate din minimum 6 instituții stabilite în cel puțin 3 state membre ale UE/țări participante la program. O rețea poate include până la 2 instituții de învățământ superior.
Căutați inspirație?
Citiți sintezele proiectelor din cadrul Acțiunilor Jean Monnet în alte domenii ale educației și formării pe Portalul pentru oportunități de finanțare și ofertare. Iată și o scurtă prezentare a uneia dintre inițiativele „Cunoașterea UE” din 2024:
Proiectul Aux Portes de l’Union Européenne caută să promoveze o atitudine deschisă asupra lumii, care să conducă la mai puțină discriminare și mai multă incluziune și la un sentiment de apartenență la o comunitate europeană. Din cauza dificultăților sociale și școlare cu care se confruntă elevii noștri, am considerat că este important să ancorăm chestiunile europene în realitatea lor de zi cu zi. De aceea, am dezvoltat acest proiect sub forma unui joc. La fel ca în seria de cărți și de filme Harry Potter, elevii școlii noastre vor fi împărțită pe „case”. La începutul fiecărui an școlar, clasele vor primi ca subiect câte o țară europeană. Pe tot parcursul anului, ele vor colecta puncte în funcție de realizările și inițiativele lor legate de țara în cauză. În același timp, clasele pot pierde puncte din cauza eventualelor comportamente necorespunzătoare. Această abordare ludică urmărește să facă chestiunile europene mai tangibile și să stimuleze implicarea elevilor noștri, permițându-le să exploreze și să aprecieze diversitatea culturală europeană într-un mod distractiv și participativ.
Linkuri utile:
Spațiul învățării vă poate ajuta să găsiți materiale didactice
E-twinning vă poate ajuta să găsiți parteneri
Acest videoclip vă poate ajuta să parcurgeți pașii de depunere a candidaturii
Pentru orice alte informații pe această temă, scrieți un e-mail la adresa:
EAC-JM-SCHOOLSec [dot] europa [dot] eu (EAC-JM-SCHOOLS[at]ec[dot]europa[dot]eu).
Detalii
- Data publicării
- 29 noiembrie 2024
- Autor
- Direcția Generală Comunicare
- Type of content
- News