Wilt u uw leerlingen helpen hun gevoel van verbondenheid met de EU te versterken? Hebt u ideeën om EU-thema’s, zoals democratie of de rol van EU-instellingen, in uw schoolprogramma op te nemen?
Het meest recente Jean Monnet-programma van Erasmus+ is onlangs van start gegaan – een uitgelezen kans om financiering te krijgen om uw ideeën te realiseren!
De oproep voor aanmelding 2025 staat al klaar en omvat acties die specifiek gericht zijn op scholen/leerkrachten die in de klas willen lesgeven over de EU. Meer informatie, inclusief links naar het aanmeldformulier, vindt u op:
- Jean Monnet-initiatieven rond “Leren over de EU”: individuele scholen (basisscholen, middelbare scholen en scholen voor beroepsonderwijs en -opleiding) kunnen tot 35 000 EUR subsidie aanvragen om les te geven over de EU in alle landen die aan het Erasmus+-programmalanden meedoen
- Jean Monnet-netwerken voor scholen: minimaal zes instellingen in ten minste drie EU-lidstaten/programmalanden (waarvan maximaal twee instellingen voor hoger onderwijs)
Op zoek naar ideeën?
Op het financierings- en aanbestedingsportaal vindt u projectsamenvattingen van Jean Monnet-acties op andere onderwijs- en opleidingsgebieden. Lees hier een samenvatting van een van de initiatieven uit 2024 rond “Leren over de EU”:
Het project “Aux Portes de l’Union Européenne” bevordert een ruimdenkende kijk op de wereld die leidt tot het bestrijden van discriminatie, het stimuleren van inclusie en het versterken van het gevoel deel uit te maken van een Europese gemeenschap. Gezien de sociale moeilijkheden en scholingsproblemen van onze leerlingen vonden we het belangrijk de Europese kwesties in hun dagelijkse realiteit te verankeren. Daarom hebben we dit project ontwikkeld als een spel. Net als in Harry Potter wordt onze school opgedeeld in afdelingen. Aan het begin van het schooljaar krijgt elke klas een Europees land toegewezen. In de loop van het jaar verzamelt de klas punten door resultaten en initiatieven te realiseren voor het toegewezen land. Tegelijkertijd kan de klas bij ongepast gedrag punten verliezen. Deze speelse aanpak heeft tot doel Europese kwesties tastbaarder te maken en de betrokkenheid van onze leerlingen te stimuleren door hen de Europese culturele diversiteit op een leuke en participatieve manier te laten ontdekken en waarderen.
Nuttige links:
Leerhoek: kan u helpen om materiaal te vinden
E-twinning: kan u helpen partners te vinden
Deze video kan u helpen bij de aanvraagprocedure
Voor informatie over dit initiatief kunt u contact opnemen met:
EAC-JM-SCHOOLSec [dot] europa [dot] eu (EAC-JM-SCHOOLS[at]ec[dot]europa[dot]eu).
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 29 november 2024
- Auteur
- Directoraat-generaal Communicatie
- Type of content
- News