În Uniunea Europeană, între 13 și 29 % dintre elevii în vârstă de 15 ani declară că sunt adesea hărțuiți. 20 % dintre copiii din Europa sunt victima unei forme de abuz sexual în copilărie, iar sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani.
Dată fiind această situație, Comisia Europeană a adoptat, la 23 aprilie 2024, o Recomandare privind dezvoltarea și consolidarea unor sisteme integrate de protecție a copilului, care se axează în special pe necesitatea de a introduce mecanisme la nivel național, regional și local care să le permită copiilor să își exprime liber opiniile astfel încât acestea să fie luate în calcul în evaluarea strategiilor, politicilor și serviciilor de protecție a copilului.
Școlile și profesorii pot lucra cu copiii pe marginea prevenirii, încurajându-i să acorde mai multă atenție siguranței lor, atât în mediul online, cât și în cel offline. De exemplu, copiii pot fi informați cu privire la pericolele din mediul online pentru ca ei să utilizeze în condiții de siguranță tehnologiile digitale, pentru protejarea sănătății lor mintale și prevenirea și combaterea hărțuirii (cibernetice).
Consultați versiunea Recomandării pe înțelesul copiilor! Această versiune, reformulată de tineri, poate fi utilizată pentru a le oferi elevilor informații cu privire la drepturile lor și la protecția copilului în UE și în întreaga lume și pentru a discuta modalitățile de îmbunătățire a ambelor aspecte.
Detalii
- Data publicării
- 17 octombrie 2024
- Autor
- Direcția Generală Comunicare