În 2012, UE a primit Premiul Nobel pentru Pace ca recompensă pentru susținerea unor cauze majore precum pacea, reconcilierea, democrația și drepturile omului în Europa.
UE a decis să doneze banii primiți odată cu Premiul unor copii cărora nu li s-a oferit șansa de a trăi în pace. De fapt, a suplimentat cu mult suma primită (930 000 de euro), donând 2 milioane de euro. Astfel, peste 28 000 de copii au beneficiat până acum de cele patru programe educaționale de urgență selectate anul trecut.
În spiritul Premiului Nobel pentru Pace, UE va continua să furnizeze programe educaționale în zonele de conflict. În 2013, UE a dublat din nou resursele, furnizând încă 4 milioane de euro pentru a finanța proiectele noi și în curs de desfășurare.
Premiul Nobel pentru Pace 2012
La decernarea Premiului, Comitetul Nobel norvegian a declarat că decizia sa s-a bazat pe rolul de factor de stabilitate jucat de UE, care „a făcut ca o mare parte din Europa să se transforme dintr-un continent al războiului într-un continent al păcii”.
Potrivit Comitetului, cea mai importantă realizare a UE a fost „lupta reușită pentru pace, reconciliere, democrație și drepturile omului”.
UE acționează pentru „înfrățirea dintre popoare” și pentru „organizarea de congrese ale păcii” - două dintre criteriile stabilite de Alfred Nobel, în testamentul său din 1895, pentru acordarea Premiului pentru Pace.
Uniunea Europeană este cea de-a 21-a organizație internațională căreia i-a fost acordat premiul, din 1901 și până în prezent.
- Declarația completă a Comitetului Nobel
- Declarația comună a Comisiei și Consiliului cu privire la Premiul Nobel pentru Pace
- Declarația președintelui Parlamentului European
Ceremonia de decernare a premiilor
Premiul a fost înmânat la Oslo, la data de 10 decembrie. La fel ca și ceilalți laureați, UE a primit premiul de la președintele Comitetului Nobel norvegian. UE a fost reprezentată de președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European. Discursul tradițional a fost rostit, în numele UE, de către președinții Van Rompuy și Barroso. Patru tineri europeni, câștigători ai unui concurs on-line organizat de UE (a se vedea mai jos), au mers la Oslo pentru a se alătura delegației UE care a primit premiul.
Concurs
Pentru a marca acest moment istoric, instituțiile UE și Forumul European al Tineretului au organizat un concurs în care tinerii au avut posibilitatea să explice ce înseamnă pentru ei pacea în Europa.
Copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani au fost invitați să-și ilustreze răspunsul prin intermediul unui desen, în timp ce tinerii între 13 și 24 de ani au putut participa la concurs trimițând un text scurt. În competiție au intrat circa 5400 de lucrări. Câștigătorii au fost desemnați de un juriu prezidat de autorul de benzi desenate Jean Van Hamme și de publicul care a votat pe Facebook.
Câştigători
- Elena Nicoletta Garbujo (16 ani), din Italia
- Ilona Zielkowska, 21 de ani, din Polonia
- Larkin Zahra (23 de ani), din Malta
Cei patru câștigători au făcut parte din delegația oficială a Uniunii Europene care s-a deplasat la Oslo pentru a primi Premiul. Ei au participat la ceremonia oficială din 10 decembrie, precum și la concertul din 11 decembrie dedicat Premiului Nobel pentru Pace.
„Premiul Nobel pentru Pace 2012 nu este doar o recunoaştere a realizărilor din trecut ale Uniunii Europene: acesta va influența și viitorul”, au declarat liderii instituțiilor UE. „De aceea dorim ca tinerii din Europa, care moștenesc un continent al păcii și care vor fi responsabili pentru viitorul Europei, să fie cu noi la Oslo.”
Sondaj privind Premiul Nobel pentru pace 2012 acordat UE
Infografic ilustrând rezultatele unui sondaj privind acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene © UE
Principalele concluzii:
- 3/4 dintre respondenți sunt de părere că pacea și democrația sunt cele mai importante realizări ale UE
- 2/3 dintre respondenți sunt mândri de faptul că UE a primit premiul Nobel
- 6 din 10 respondenți sunt de acord că desemnarea UE drept câștigătoare a Premiului Nobel pentru pace a fost alegerea corectă și că acest lucru va îmbunătăți imaginea UE
- cei mai mulți dintre respondenții din Grecia, Austria, Slovenia, Țările de Jos și Suedia nu sunt de acord că UE a fost alegerea corectă și că acest premiu îi va îmbunătăți imaginea