Var vaksam på nätet: kan du upptäcka informationsmanipulering? - Europeiska unionen Gå direkt till innehållet
En av Europeiska unionens officiella webbplatserEn officiell EU-webbplats
Learning corner

Var vaksam på nätet: kan du upptäcka informationsmanipulering?

Åldersgrupp
  • 15+
Ämne
Typ av material

Kan du skilja en riktig webbplats från en klonad? 

Kan du göra skillnad på äkta bilder, ljud och videoklipp och ”deepfakes”?  Informationsmanipulering är ett allvarligt hot mot vår demokrati och vår känsla av gemenskap. Kommissionen arbetar för att motverka informationsmanipulering tillsammans med andra EU-institutioner och medlemsländerna. Vi har tagit fram material som hjälper dig att surfa säkert på nätet och lättare upptäcka manipulerad information. Här är några exempel på vad kommissionen gör för att skydda vårt samhälle från informationsmanipulering:  

  • Öka internetplattformarnas ansvar och se till att de vidtar proaktiva åtgärder mot systemrisker på grund av falsk och vilseledande information för att skapa en säkrare och mer tillförlitlig digital miljö för alla.
  • Skydda och stötta journalister och oberoende medier, eftersom mediernas frihet och mångfald är en förutsättning för demokrati.
  • Samarbeta med faktagranskare, civilsamhället, medier och universitet och stödja projekt som bidrar till att motverka informationsmanipulering och utländsk påverkan eftersom vi är starkare tillsammans.

Genom att förstå strategierna bakom informationsmanipulering blir vi bättre på att känna igen och stå emot dem. Materialet på den här sidan kan hjälpa dig att utveckla ditt kritiska tänkande. Skydda dig själv från manipulerad information!


Undervisningsmaterial om desinformation

Videoklipp om hur du upptäcker desinformation på nätet

Aktörer som sprider desinformation använder sig av en mängd olika metoder för att vilseleda och manipulera människor på nätet. Det kan t.ex. röra sig om kopior av riktiga webbplatser med manipulerat ljud- och videomaterial (så kallade ”deepfake”) som ska spela på våra känslor och grumla vårt omdöme.

Desinformation, utländsk informationsmanipulering och inblandning: EU-kommissionens svar

Desinformation, utländsk informationsmanipulering och inblandning är allvarliga hot mot våra samhällen och demokratier. För att motverka hotet krävs en strategi som omfattar hela samhället. Läs om vad EU-kommissionen gör mot desinformation

Om samma ämne

digital_explorers_1.jpg

Meet Helena, Klaus, Kasia, Enzo and Marion – our “DIGITAL EXPLORERS” on a fieldtrip across Europe to see how digitalisation is coming along.

geo-blocking2.png

Företagen måste ge kunderna samma tillgång till varor och tjänster, oavsett var i EU de befinner sig. Olika geografiska begränsningar, så kallad geobl...

goodbye_roaming_fees.png

Sedan 2017 betalar du inga extra roamingavgifter när du använder mobilen i ett annat EU-land. Du kan ringa, sms:a och surfa precis som hemma.

ipschool
  • Highlighted

Projektet IdeasPowered@School har tagit fram en mängd undervisningsmaterial om immateriella rättigheter för lärare och elever i alla åldrar. Materialet finns på alla EU-språk.

Genom att analysera nationell och regional statistik kan man få syn på skillnader och likheter i EU eller i enskilda länder. Utforska statistik i ditt land eller din region och jämför med andra länder och regioner i EU med hjälp av våra interaktiva publikationer om olika ämnen.