- Åldersgrupp
- 12 till 15 år15+
- Ämne
- It-samhället
- Typ av material
- Video

Möt Helena, Klaus, Kasia, Enzo och Marion – våra ”DIGITALA FORSKNINGSRESANDE” som reser runt i Europa för att se hur det går med digitaliseringen.
Det digitala öppnar upp en hel värld av möjligheter: missa inte tillfället att få veta mer om några av de mest spännande ämnena, som artificiell intelligens, data och superdatorer, och få reda på hur de alla formar Europas digitala framtid – DIN framtid.
Chip, eller halvledare, är byggstenarna i all modern elektronik. Bilar, telefoner, spelkonsoler och många andra prylar i hushållet är alla beroende av dessa små chip. Titta på det här avsnittet och se varför det har varit snålt med chip på senare år. Våra DIGITALA FORSKNINGSRESANDE förklarar vad EU gör för att se till att det inte tar slut i förråden igen.
Dagens barn lär sig ”svajpa” innan de ens kan läsa eller skriva. Barnen kan definitivt lära de vuxna ett och annat om hur man uppför sig på nätet! Trots det är det en utmaning att hålla internet tryggt och kul att upptäcka för unga användare. I det här avsnittet tittar vi närmare på vad EU gör för att barn lättare ska kunna vara trygga på nätet.
Hur kan EU på bästa sätt ta till sig den nya digitala tekniken så det blir rättvist och ansvarsfullt? Europeiska kommissionen har föreslagit ett antal gemensamma digitala rättigheter och principer för Europa, så vi kan uppnå en hållbar, människocentrerad digital omvandling präglad av europeiska värderingar. I det här avsnittet av DIGITALA FORSKNINGSRESANDE blir du guidad genom de digitala principernas sex huvudområden, och du får se varför de är viktiga.
How does the EU plan to shape our digital future? Several targets have been put in place to guide us! Skills, infrastructure, public services and businesses all have an important role to play. In this episode of the DIGITAL EXPLORERS, players enjoy a boardgame that puts them in charge of the digital transition. Like EU countries, they must work together to keep Europe on track. Want to play?
Vi lever i en värld där det hela tiden delas information. Stanna upp och tänk efter hur ofta du delar personuppgifter på nätet, med vänner, offentliga tjänster, handlare och andra. Hur kan du vara säker på att all den informationen lagras på ett tryggt och säkert sätt? Titta på det här avsnittet av DIGITALA FORSKNINGSRESANDE och se hur den teknik som kallas ”blockkedja” gör det möjligt att skydda ditt privatliv, så att du kan fortsätta vara trygg på nätet.
Vad betyder det att ett land är en av de globala ledarna inom digitalisering? Hur kan vi mäta digitalisering? Vad är konnektivitet, humankapital och digitala offentliga tjänster? Titta på det här avsnittet och få full koll på de begreppen, så kan du bli en ”DIGITAL FORSKNINGSRESANDE” i ditt eget land.
Har du någon gång haft uppkopplingsproblem? Har du någon gång använt en WiFi-hotspot? Har du hört talas om 5G? I det här avsnittet förklarar vi varför det är viktigt att vi alla är uppkopplade och hur det kan bli bättre.
Visste du att du kan scrolla, dela, sms:a och ringa var som helst i EU – utan någon extra kostnad?! Rädslan för en hög telefonräkning är ett minne blott. Sedan 2017 kan du resa inom EU och hålla kontakten med familj och vänner. Kolla in hur våra digitala forskningsresande utnyttjar fördelarna med EU:s roamingregler på bästa sätt under sina äventyr runtom i EU!
Visste du att data finns överallt? Inte bara det: de håller också på att förändra hur saker och ting fungerar. Titta på det här avsnittet av DIGITALA FORSKNINGSRESANDE för att få reda på hur data rör sig över Europeiska unionen och hur det kan förbättra våra liv.
Visste du att även om du inte kan se det, så kommer den mängd data som samlas in i hela världen att öka till 175 zettabyte under 2025, vilket räcker för att resa till månen och tillbaka fem gånger? Titta på det här avsnittet av DIGITALA FORSKNINGSRESANDE för att förstå superdatorer och börja tänka stort, SUPER-stort.
Har du någon gång sett en robot? Visste du att din smartphone också använder artificiell intelligens? Titta på det här avsnittet av DIGITALA FORSKNINGSRESANDE för att få veta hur du garanterat kan lita på en AI som tjänar oss människor och respekterar våra värderingar.
Kvantteknik är inte bara något för fysiknördar! Låt våra DIGITALA FORSKNINGSRESANDE ta dig med på en fascinerande resa för att förstå vad det betyder och hur det påverkar vår vardag här i Europa. Och om du har hört talas om tankeexperimentet ”Schrödingers katt”, så kommer du att gilla vår visuella förklaring.
Pappersarbete? Ett minne blott! Visste du att vi med den nya europeiska digitala identiteten både säkert och mycket enklare kan dela med oss av viktiga intyg, anmäla adressändring, intyga vår ålder eller till och med fylla i vår skattedeklaration? Våra DIGITALA FORSKNINGSRESANDE ger dig en förklaring steg för steg av de många fördelarna – som alla finns bara några klick bort.
”Ett litet steg för en människa, men ett jättelikt språng för mänskligheten” – över fem årtionden efter denna stora milstolpe i rymdutforskningen vet vi så mycket mer om vad som omger oss tack vare innovativ teknik. Våra DIGITALA FORSKNINGSRESANDE tar en närmare titt på den europeiska rymdinfrastrukturen (låter Copernicus bekant?) och de fördelar den har för mänskligheten och för nyfikna sinnen.
Vad är cybermedvetenhet? Vilka risker kan vi möta på nätet? Hur medvetna är vi om näthot och om hur vi ska hantera dem? Våra DIGITALA FORSKNINGSRESANDE kommer att utrusta dig med några superkrafter, eftersom vi alla behöver vässa våra cyberförmågor för att hålla oss säkra. Du kommer att upptäcka att både vänlighet, visdom, social kompetens, en magisk nyckel, backväxel och styrka spelar en särskild roll på nätet. Och kom alltid ihåg att Tänka efter innan du klickar!
Om samma ämne

- Highlighted
Etiska riktlinjer för lärare om användningen av artificiell intelligens (AI) och data vid undervisning och inlärning
De här riktlinjerna ska hjälpa lärare att förstå vilken potential användningen av AI-applikationer och data har inom utbildningen och öka medvetenheten om eventuella risker.

Den artificiella intelligensens utveckling
Vi bjuder in dig till att se på artificiell intelligens ur ett annat perspektiv. I den här videon får du se genom dans hur livet möter tekniken, vilke...

Geoblockering och näthandel
Företagen måste ge kunderna samma tillgång till varor och tjänster, oavsett var i EU de befinner sig. Olika geografiska begränsningar, så kallad geobl...

Hej då till roamingavgifter
Sedan 2017 betalar du inga extra roamingavgifter när du använder mobilen i ett annat EU-land. Du kan ringa, sms:a och surfa precis som hemma.

- Highlighted
Immateriella rättigheter i undervisningen
Projektet IdeasPowered@School har tagit fram en mängd undervisningsmaterial om immateriella rättigheter för lärare och elever i alla åldrar. Materialet finns på alla EU-språk.

Kodning
Gratis resurser på 29 språk för lärare som vill undervisa om kodning och datalogiskt tänkande. Materialet vänder sig till elever i alla åldrar och hjä...

- Highlighted
Rättsakten om digitala marknader
Vilka är de digitala ”grindvakterna” och varför behöver kommissionen reglera dem?

- Highlighted
Riktlinjer för lärare och utbildare om hur man bekämpar desinformation och underlättar digital kompetens genom utbildning
De här riktlinjerna ger svar på många frågor: Hur får vi unga människor att intressera sig för faktagranskning och kritiskt tänkande? Hur används digital teknik för att sprida desinformation? Hur kan vi identifiera deepfake?