- Leeftijdsgroep
- 15 jaar en ouder
- Onderwerp
- Type materiaal
Kun je het verschil zien tussen een legitieme website en een kopie?
Weet je wanneer beelden, audio of video echt zijn, en wanneer ze “deepfakes” zijn? Manipulatie van informatie is een ernstige bedreiging van onze democratie en ondermijnt ons gemeenschapsgevoel. De Commissie treedt op en werkt nauw samen met andere EU-instellingen en de lidstaten om manipulatie van informatie aan te pakken. Ze heeft verschillende middelen ontwikkeld zodat burgers beter door het onlinelandschap kunnen surfen en manipulatie van informatie makkelijker kunnen herkennen. Voorbeelden van maatregelen van de Commissie om onze samenleving te beschermen tegen manipulatie van informatie zijn:
- onlineplatforms meer verantwoordelijkheid geven zodat zij systeemrisico’s door onjuiste of misleidende informatie proactief aanpakken, voor een veiligere en betrouwbaardere digitale omgeving voor iedereen
- journalisten en onafhankelijke media beschermen en ondersteunen, omdat mediavrijheid en mediapluriformiteit essentieel zijn voor onze democratieën
- samenwerken met factcheckers, het maatschappelijk middenveld, de media en de academische wereld, en projecten ondersteunen die bijdragen tot het bestrijden van informatiemanipulatie en buitenlandse inmenging, omdat we samen sterker zijn
Door strategieën voor informatiemanipulatie te begrijpen, kunnen we ze herkennen en weerstaan. De informatie op deze pagina kan helpen bij het ontwikkelen van je vaardigheden op het gebied van kritisch denken. Bescherm jezelf tegen manipulatie van informatie.
Toolkit voor in de klas
De afgelopen jaren hebben we gezien hoe snel misleidende of onjuiste informatie online kan worden verspreid. Met deze desinformatietoolkit kunnen leerkrachten in het middelbaar onderwijs hun leerlingen helpen met essentiële vaardigheden om online te navigeren. Praktijkvoorbeelden en groepsoefeningen, via onderwerpen als gezondheidszorg en democratie, bevorderen het kritisch denken en het onderscheiden van feit en fictie.

Videotips om onlinedesinformatie te spotten
Verspreiders van desinformatie gebruiken verschillende technieken om mensen online te misleiden en te manipuleren. Dit kan variëren van het klonen van legitieme websites tot slim gemanipuleerde audio of video’s (bekend als “deepfakes”), die bedoeld zijn om in te spelen op onze emoties en die ons beoordelingsvermogen willen vertroebelen.
Essi geeft in drie korte video’s tips en hulp om veilig online te navigeren en desinformatie snel te spotten.
Desinformatie, buitenlandse manipulatie en inmenging: het antwoord van de Europese Commissie
Desinformatie, buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging vormen een ernstige bedreiging voor onze samenlevingen en democratieën. Om deze dreiging af te slaan, is een maatschappijbrede aanpak nodig. Lees hoe de Europese Commissie haar strategische communicatie verbetert om desinformatie aan te pakken.
Meer over dit onderwerp

Dit pakket met pedagogisch materiaal biedt leerkrachten een praktische handleiding voor de tentoonstelling Art in Democracy.

Sinds 2017 betalen EU-burgers als ze in een ander EU-land bellen, sms’en en mobiel surfen, niet meer dan in eigen land.

Dit zijn Helena, Klaus, Kasia, Enzo en Marion – onze “DIGITALE VERKENNERS” die door heel Europa reizen om te kijken hoe het met de digitalisering staat.

We nodigen je uit om vanuit een andere invalshoek naar kunstmatige intelligentie te kijken. In deze video zie je door middel van dans hoe het leven en...

Een handleiding voor slimme kinderen voor de online wereld der wonderen

- Highlighted
Deze richtsnoeren zijn opgesteld om onderwijsactoren te helpen inzicht te krijgen in de mogelijkheden van AI-toepassingen en datagebruik in het onderwijs, en om hen bewust te maken van de mogelijke risico’s.

Winkeliers moeten al hun klanten dezelfde goederen en diensten aanbieden, in welk EU-land die klanten ook wonen. Doen ze dat niet, dan noemen we dat “...

- Highlighted
IdeasPowered@School biedt leerkrachten en studenten van alle leeftijden en niveaus allerlei kant-en-klaar onderwijsmateriaal over intellectuele eigendom in alle EU-talen.