- Grupa de vârstă
- Peste 15 ani
- Subiect
- Tip de material
Știți să faceți diferența dintre un site ilegitim și o clonă a sa?
Știți să faceți diferența dintre imaginile și materialele audio sau video autentice și cele „deepfake”? Manipularea informațiilor reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației noastre și ne subminează sentimentul de apartenență la comunitate. Comisia ia măsuri și colaborează îndeaproape cu alte instituții ale UE și cu statele membre pentru a combate manipularea informațiilor. În acest sens, a creat resurse pentru a ajuta oamenii să se protejeze în mediul online și să identifice mai ușor cazurile de manipulare a informațiilor. Exemple de acțiuni ale Comisiei menite să ne protejeze societatea împotriva manipulării informațiilor:
- responsabilizarea platformelor online, cerându-le să ia măsuri proactive pentru a combate riscurile sistemice cauzate de informațiile false sau înșelătoare și a asigura astfel un mediu digital mai sigur și mai fiabil pentru toți;
- protejarea și sprijinirea jurnaliștilor și a mass-mediei independente, deoarece libertatea și pluralismul mass-mediei sunt esențiale pentru democrațiile noastre;
- cooperarea cu verificatorii veridicității informațiilor, societatea civilă, mass-media și mediul academic și sprijinirea proiectelor care contribuie la combaterea manipulării informațiilor și a ingerințelor străine, pentru că împreună suntem mai puternici.
Dacă ajung să înțeleagă cum funcționează strategiile de manipulare a informațiilor, oamenii vor putea să le recunoască și să le reziste. Resursele de pe această pagină vă pot ajuta să vă dezvoltați competențele de gândire critică. Protejați-vă împotriva manipulării informațiilor!
Materiale didactice
În ultimii ani, am văzut cât de repede se pot răspândi online informațiile înșelătoare sau false. Acest set de materiale privind dezinformarea îi va ajuta pe profesorii din învățământul secundar să le ofere elevilor competențele necesare pentru a se proteja în mediul online. Prin exemple din viața reală și exerciții de grup, profesorii vor fi în măsură să încurajeze gândirea critică și dialogul pentru a putea face distincția între realitate și ficțiune, acoperind subiecte precum sănătatea publică și democrația.

Materiale video pentru a vă ajuta să identificați dezinformarea online
Actorii dezinformării utilizează diverse tehnici pentru a induce în eroare și manipula persoanele online. De la clone ale unor site-uri reale la materiale audio sau video ingenios modificate (cunoscute sub denumirea de „deep fake”), aceste tehnici caută să ne afecteze emoțional pentru a ne tulbura judecata.
În aceste trei videoclipuri, Essi oferă sfaturi și resurse pentru a naviga online în condiții de siguranță și pentru a identifica mai ușor dezinformarea.
Dezinformare, acțiuni străine de manipulare a informațiilor și ingerințe străine – Răspunsul Comisiei Europene
Dezinformarea, acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine reprezintă o amenințare gravă la adresa societăților și democrațiilor noastre. Combaterea acestei amenințări necesită o abordare la nivelul întregii societăți. Aflați ce face Comisia Europeană pentru a-și consolida comunicarea strategică privind combaterea dezinformării.
Pe aceeași temă

- Highlighted
Aceste orientări caută să ajute cadrele didactice să înțeleagă potențialul aplicațiilor bazate pe IA și pe utilizarea datelor în domeniul educației și să crească gradul de conștientizare cu privire la posibilele riscuri.

Acest kit pedagogic își propune să le ofere cadrelor didactice orientări practice pentru expoziția „Art in Democracy”.

Vânzătorii cu amănuntul trebuie să le permită tuturor cumpărătorilor să achiziționeze produsele sau serviciile pe care le oferă, indiferent de țara di...

Cum v-ați defini propria identitate? Și care ar fi caracteristicile acesteia? Identitatea se schimbă și evoluează în mod constant. Prin urmare, opinii...

Ce este inteligența artificială (IA)? Ce înseamnă aceasta? Care sunt aplicațiile IA? Ce poate ea să facă și cum funcționează? În acest scurt videoclip...

Meet Helena, Klaus, Kasia, Enzo and Marion – our “DIGITAL EXPLORERS” on a fieldtrip across Europe to see how digitalisation is coming along.

Vă invităm să priviți inteligența artificială dintr-o perspectivă diferită. Acest videoclip vă arată cum se intersectează viața cu tehnologia printr-u...

HistoriCall este o platformă cu resurse digitale gratuite pentru educația civică și istorică. Resursele au fost create de Casa Istoriei Europene pentru a ajuta profesorii să predea integrarea europeană într-un mod atractiv, interactiv și personalizabil.