- Grupa de vârstă
- 12-15 aniPeste 15 ani
- Subiect
- Sectorul digital
- Tip de material
- Material video

Ei sunt Helena, Klaus, Kasia, Enzo și Marion – „EXPLORATORII DIGITALI” pe care i-am trimis în expediție prin Europa pentru a afla cum evoluează digitalizarea.
Domeniul digital deschide nenumărate posibilități: nu rata șansa de a afla despre unele dintre subiectele cele mai palpitante, inclusiv inteligența artificială, datele sau supercomputerele, și de a vedea cum conturează acestea viitorul digital al Europei – viitorul TĂU.
Cipurile, adică semiconductorii, sunt elementele de bază ale tuturor aparatelor electronice moderne. Autovehiculele, telefoanele, consolele de jocuri și multe alte articole de uz casnic se bazează pe aceste mici cipuri. Urmăriți acest episod pentru a afla de ce sunt mai limitate cipurile în ultimii ani. EXPLORATORII DIGITALI ne vor explica ce face UE pentru a se asigura că aprovizionarea nu va avea din nou de suferit.
Copiii de azi învață să interacționeze cu un ecran tactil înainte de a ști să citească sau să scrie. Cu siguranță aceștia au ce să îi învețe pe adulți despre cum să se comporte online! Cu toate acestea, nu eu ușor să păstrăm siguranța și caracterul plăcut al internetului pentru micii utilizatori. Acest episod explorează modul în care UE își propune să faciliteze siguranța online a copiilor.
Cum poate Europa să îmbrățișeze cel mai bine noile tehnologii digitale într-un mod echitabil și responsabil? Comisia Europeană a propus un set comun de drepturi și principii digitale pentru Europa, pentru a susține o transformare digitală durabilă, centrată pe om și modelată de valorile europene. Acest episod din EXPLORATORII DIGITALI vă însoțește pe parcursul celor șase teme-cheie ale principiilor digitale și vă explică importanța lor.
Cum intenționează UE să modeleze viitorul nostru digital? S-au stabilit mai multe obiective pentru a ne îndruma! Competențele, infrastructura, serviciile publice și întreprinderile au toate un rol important. În acest episod din EXPLORATORII DIGITALI, jucătorii se bucură de un joc de masă care îi pune la conducerea tranziției digitale. Ca și țările UE, ei trebuie să colaboreze pentru a menține Europa pe drumul cel bun. Jucați cu noi?
Trăim într-o lume în care informațiile se distribuie permanent. Gândiți-vă cât de des partajați date personale online, cu prietenii, serviciile publice, comercianții cu amănuntul și alții. Cum puteți ști că toate aceste informații sunt stocate în condiții de siguranță și securitate? Urmăriți acest episod din EXPLORATORII DIGITALI pentru a vedea modul în care tehnologia cunoscută ca "blockchain" facilitează protejarea confidențialității, astfel încât să rămâneți în siguranță online.
Ce înseamnă când o țară este printre liderii globali în privința digitalizării? Cum putem măsura digitalizarea? Ce înseamnă conectivitatea, capitalul uman sau serviciile publice digitale? Urmărește episodul acesta ca să devii expert în aceste concepte și să poți fi un „EXPLORATOR DIGITAL” în țara ta.
Te-ai confruntat vreodată cu o problemă de conexiune? Ai utilizat vreodată un hotspot Wi-Fi gratuit? Ai auzit de 5G? Acest episod va explica de ce este important să fim cu toții conectați și cum se pot perfecționa lucrurile.
Știați că puteți să intrați pe internet, să distribuiți conținut, să trimiteți SMS-uri și să sunați oriunde în UE – fără costuri suplimentare? Gata cu teama de facturile de telefonie. Din 2017, puteți păstra legătura cu familia și cu prietenii când călătoriți prin UE. Veniți să vedeți cum profită din plin exploratorii digitali de beneficiile de „roaming ca acasă” în aventurile lor prin UE!
Știai că datele sunt pretutindeni? Mai mult: ele schimbă modul în care funcționează lucrurile. Urmărește acest episod din EXPLORATORII DIGITALI pentru a afla cum călătoresc datele prin Uniunea Europeană și cum ne pot îmbunătăți viața.
Știai că, deși nu le vedem cu ochii, totalul datelor adunate în lume va crește la 175 de zettaocteți până în 2025, adică suficient pentru a parcurge de cinci ori distanța până la Lună și înapoi? Urmărește acest episod din EXPLORATORII DIGITALI pentru a înțelege supercomputerele și a începe să gândești în stil mare, SUPER-mare.
Ai văzut vreodată un robot? Știai că și smartphone-ul tău folosește inteligență artificială? Urmărește acest episod din EXPLORATORII DIGITALI pentru a afla cum să te asiguri că poți avea încredere în IA, care lucrează în beneficiul nostru, al oamenilor, și ne respectă valorile.
Tehnologia cuantică nu e rezervată cunoscătorilor de fizică! EXPLORATORII DIGITALI vă invită într-o călătorie fascinantă pentru a înțelege ce înseamnă aceasta și cum ne influențează viața de zi cu zi în Europa. În plus, dacă ați auzit de experimentul de gândire „Pisica lui Schrödinger”, vă veți putea delecta cu explicațiile noastre vizuale.
Dosarele? Putem uita de ele! Știați că noua identitate europeană digitală poate simplifica în siguranță modul în care partajăm certificate importante, anunțăm o schimbare de adresă, ne dovedim vârsta sau chiar ne completăm declarația de venit? EXPLORATORII DIGITALI vă explică pas cu pas numeroasele beneficii – toate aflate la doar câteva clicuri distanță.
„Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire” – la peste cinci decenii de la acest reper uriaș al explorării spațiului, acum știm mult mai multe despre universul din jurul nostru datorită tehnologiei inovatoare. EXPLORATORII DIGITALI aduc în prim-plan infrastructura spațială europeană (vă sună cunoscut numele „Copernicus”?) și avantajele pe care aceasta le oferă omenirii și minților curioase.
Ce înseamnă conștientizarea riscurilor cibernetice? Cu ce riscuri ne confruntăm online? Cât de conștienți suntem de amenințările online și cum le putem gestiona? EXPLORATORII DIGITALI vă vor înzestra cu câteva superputeri, căci cu toții trebuie să ne dezvoltăm competențele informatice ca să fim în siguranță. Veți descoperi cum bunătatea, înțelepciunea, competențele sociale, cheia magică, calea întoarsă și forța au toate un rol special online. Și amintiți-vă mereu să vă gândiți înainte de a face clic!
Pe aceeași temă

- Highlighted
Orientări în materie de etică privind utilizarea inteligenței artificiale (IA) și a datelor în procesul de predare și învățare pentru cadrele didactice
Aceste orientări caută să ajute cadrele didactice să înțeleagă potențialul aplicațiilor bazate pe IA și pe utilizarea datelor în domeniul educației și să crească gradul de conștientizare cu privire la posibilele riscuri.

Blocarea geografică și cumpărăturile online
Vânzătorii cu amănuntul trebuie să le permită tuturor cumpărătorilor să achiziționeze produsele sau serviciile pe care le oferă, indiferent de țara di...

Ce credem despre noi înșine? – Identitatea
Cum v-ați defini propria identitate? Și care ar fi caracteristicile acesteia? Identitatea se schimbă și evoluează în mod constant. Prin urmare, opinii...

Ce este inteligența artificială?
Ce este inteligența artificială (IA)? Ce înseamnă aceasta? Care sunt aplicațiile IA? Ce poate ea să facă și cum funcționează? În acest scurt videoclip...

Evoluția inteligenței artificiale
Vă invităm să priviți inteligența artificială dintr-o perspectivă diferită. Acest videoclip vă arată cum se intersectează viața cu tehnologia printr-u...

Identifică și combate dezinformarea
Pandemia a demonstrat cât de rapid se răspândesc online informațiile false. Cu ajutorul acestui set de instrumente, profesorii din învățământul secundar își pot ajuta elevii să separe ceea ce este real de ceea ce este fals atunci când navighează online.

Miraculosul univers online: ghidul copilului isteț
Miraculosul univers online: ghidul copilului isteț

- Highlighted
Orientări pentru cadrele didactice privind combaterea dezinformării și promovarea alfabetizării digitale prin educație și formare
Orientările reunesc teoria și practica într-un format ușor de utilizat: Cum îi putem convinge pe tineri să verifice veridicitatea informațiilor și să gândească în mod critic? Care sunt dimensiunile tehnice ale dezinformării? Cum putem identifica materialele deepfake?