- Leeftijdsgroep
- 12 tot 15 jaar
- 15 jaar en ouder
- 9 tot 12 jaar
- Onderwerp
- Type materiaal
Dit zijn Helena, Klaus, Kasia, Enzo en Marion – onze “DIGITALE VERKENNERS” die door heel Europa reizen om te kijken hoe het met de digitalisering staat.
Digitalisering opent een wereld aan mogelijkheden: laat de kans niet aan je voorbijgaan om iets te leren over interessante onderwerpen zoals kunstmatige intelligentie, gegevens en supercomputers, en over hoe zij vorm geven aan de digitale toekomst van Europa – JOUW toekomst.
Hieronder vind je alle video’s!
Ontdek samen met ons DestinE, het ambitieuze initiatief van de Europese Commissie om de toekomst van onze planeet in kaart te brengen met een digitale tweeling van de aarde. Stel je een superslim computermodel voor dat ons het samenspel laat zien tussen menselijke activiteiten en de natuur, zodat we betere beslissingen kunnen nemen met het oog op het milieu. Dankzij financiering van het Digital Europe-programma en de nieuwste technologie, zoals supercomputers, AI en snel internet, kunnen lokale leiders ‘wat als’-scenario’s onderzoeken met DestinE. Het is alsof we in de toekomst kijken om te zien hoe onze keuzes kunnen uitpakken, waardoor we onze planeet effectiever kunnen beschermen.
Virtuele werelden bieden eindeloze mogelijkheden. Ze kunnen een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we werken, leren, communiceren enzovoort! Ga met onze digitale verkenners mee op reis om meer te weten te komen over het initiatief #VirtualWorldsEU.
Het netwerk van Europese digitale-innovatiehubs (EDIH) bevordert de digitale transformatie en biedt begeleiding, expertise en ondersteuning aan ondernemingen in heel Europa. Deze hubs verbinden organisaties en instellingen om betere producten te ontwikkelen, processen te perfectioneren en diensten te verbeteren aan de hand van technologische innovaties. Meer weten? Volg onze digitale verkenners op hun TECH-tastische avonturen met EDDY de superheld, en ontdek hoe de Europese Unie de digitale revolutie omarmt!
Chips, of halfgeleiders, zijn de bouwstenen van alle moderne elektronica. Auto’s, telefoons, spelcomputers en tal van huishoudelijke apparaten zijn allemaal afhankelijk van deze mini-apparaatjes. Bekijk deze aflevering om erachter te komen waarom chips de afgelopen jaren schaars waren. Onze DIGITALE VERKENNERS leggen uit wat de EU allemaal doet om ervoor te zorgen dat we niet opnieuw door de voorraden raken.
De kinderen van nu weten al hoe ze moeten “swipen” voordat ze kunnen lezen of schrijven. Ze kunnen volwassenen zonder meer van alles leren over online gedrag! Het is wel een uitdaging om het internet veilig en leuk te houden voor jonge gebruikers. Deze aflevering gaat in op hoe de EU veilig internetgebruik voor kinderen gemakkelijker probeert te maken.
Hoe kan Europa nieuwe digitale technologieën op een eerlijke en verantwoorde manier omarmen? De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor een algemene verzameling digitale rechten en beginselen voor Europa om een duurzame digitale transformatie te bewerkstelligen waarbij de mens centraal staat, op basis van Europese waarden. Deze aflevering van DIGITALE VERKENNERS gaat in op de zes hoofdthema’s van de digitale beginselen en maakt duidelijk waarom ze zo belangrijk zijn.
Op welke manier wil de EU onze digitale toekomst vormgeven? Er zijn verschillende doelstellingen gesteld om hier richting aan te geven! Vaardigheden, infrastructuur, overheidsdiensten en ondernemingen spelen allemaal een belangrijke rol. In deze aflevering van DIGITALE VERKENNERS doen de spelers een bordspel waarin ze controle krijgen over de digitale transitie. Net als de EU-landen moeten ze samenwerken om Europa op het juiste spoor te houden. Doe je ook mee?
We leven in een wereld waarin voortdurend informatie wordt gedeeld. Bedenk maar eens hoe vaak jij online persoonlijke gegevens deelt met vrienden, overheidsdiensten, verkopers en anderen. Hoe weet je zeker dat al deze informatie veilig wordt opgeslagen? Bekijk deze aflevering van DIGITALE VERKENNERS om te leren hoe de zogenaamde blockchaintechnologie het mogelijk maakt om je privacy te beschermen zodat je veilig online kunt gaan.
Wat betekent het voor een land om tot de wereldleiders op het gebied van digitalisering te behoren? Hoe kunnen we digitalisering meten? Wat zijn connectiviteit, menselijk kapitaal en digitale overheidsdiensten? Bekijk deze aflevering en word een expert in deze concepten, zodat je in je eigen land een “DIGITALE VERKENNER” kunt zijn.
Hebt je wel eens problemen met je internetverbinding? Heb je wel eens een gratis wifihotspot gebruikt? Heb je wel eens van 5G gehoord? In deze aflevering leer je waarom het belangrijk is dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en hoe we deze onderlinge connectiviteit kunnen verbeteren.
Wat is cyberbewustzijn? Met welke risico’s krijgen we online te maken? Hoe bewust zijn we ons van online dreigingen en hoe gaan we hiermee om? Onze DIGITALE VERKENNERS geven je superkrachten, omdat we allemaal onze cybervaardigheden moeten oppoetsen om veilig te kunnen blijven internetten. Je ontdekt hoe vriendelijkheid, wijsheid, sociale vaardigheden, de magische sleutel, de achteruitversnelling en kracht online allemaal een speciale rol spelen. En denk eraan: denk goed na voordat je klikt!
Wist je dat je overal in de EU kunt surfen op internet, delen, sms’en en bellen zonder extra kosten?! Je hoeft niet meer bang te zijn voor een hoge telefoonrekening. Sinds 2017 kun je op je reizen door de EU contact houden met je familie en vrienden. Kijk maar hoe onze digitale verkenners tijdens hun avonturen overal in de EU optimaal profiteren van de “roam like at home”-voordelen!
Wist je dat gegevens overal zijn? Sterker nog, dat ze de manier veranderen waarop alles werkt? Bekijk deze aflevering van DIGITALE VERKENNERS om meer te leren over hoe gegevens de Europese Unie doorkruisen en ons leven kunnen verbeteren.
Je kunt het misschien niet zien, maar wist je dat de hoeveelheid verzamelde gegevens in de wereld in 2025 zal zijn gegroeid tot 175 zettabyte? Dit is voldoende om vijf keer op en neer te reizen naar de maan. Bekijk deze aflevering van DIGITALE VERKENNERS om inzicht te krijgen in supercomputers en om SUPERGROOT te gaan denken.
Heb je wel eens een robot gezien? Wist je dat je smartphone ook gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie? Bekijk deze aflevering van DIGITALE VERKENNERS om meer te leren over hoe we ervoor kunnen zorgen dat we kunstmatige intelligentie kunnen vertrouwen, en hoe het ons, mensen, kan dienen en onze normen en waarden respecteert.
Kwantumtechnologie is niet alleen iets voor natuurkundefanaten! Onze DIGITALE VERKENNERS nemen je mee op een fascinerende reis waarin je leert wat kwantumtechnologie inhoudt en hoe ons dagelijks leven in Europa erdoor wordt beïnvloed. En als je wel eens hebt gehoord van het gedachte-experiment “Schrödingers kat”, kun je je verheugen op onze visuele uitleg.
Papierwerk? Dat behoort tot het verleden! Wist je dat de nieuwe Europese digitale identiteit de manier waarop we belangrijke certificaten delen, een adreswijziging doorgeven, onze leeftijd bewijzen of zelfs onze belastingaangifte invullen veilig kan vereenvoudigen? Onze DIGITALE VERKENNERS leggen stap voor stap de vele voordelen uit. Je kunt ze allemaal met enkele muisklikken bekijken.
“Een kleine stap voor de mens, een gigantische sprong voor de mensheid” – in de ruim vijftig jaar sinds deze belangrijke mijlpaal in de ruimteverkenning zijn we zoveel meer te weten gekomen over de ruimte om ons heen, dankzij innovatieve technologie. Onze DIGITALE VERKENNERS verdiepen zich in de Europese ruimte-infrastructuur (heb je wel eens van Copernicus gehoord?) en de voordelen voor de mensheid en de nieuwsgierige geest.
Meer over dit onderwerp
Sinds 2017 betalen EU-burgers als ze in een ander EU-land bellen, sms’en en mobiel surfen, niet meer dan in eigen land.
We nodigen je uit om vanuit een andere invalshoek naar kunstmatige intelligentie te kijken. In deze video zie je door middel van dans hoe het leven en...
In een wereld vol misinformatie is het cruciaal om vaardigheden op het gebied van kritische beoordeling te bevorderen. Deze toolkit biedt onderwijzers middelen om bij hun leerlingen een onderzoekende geest te ontwikkelen, met het oog op het digitale tijdperk.
Een handleiding voor slimme kinderen voor de online wereld der wonderen
- Highlighted
Deze richtsnoeren zijn opgesteld om onderwijsactoren te helpen inzicht te krijgen in de mogelijkheden van AI-toepassingen en datagebruik in het onderwijs, en om hen bewust te maken van de mogelijke risico’s.
Winkeliers moeten al hun klanten dezelfde goederen en diensten aanbieden, in welk EU-land die klanten ook wonen. Doen ze dat niet, dan noemen we dat “...
- Highlighted
IdeasPowered@School biedt leerkrachten en studenten van alle leeftijden en niveaus allerlei kant-en-klaar onderwijsmateriaal over intellectuele eigendom in alle EU-talen.
Gebruikt u statistieken wanneer u lesgeeft? Of wilt u graag meer weten over statistieken? Dan is de onderwijshoek op de website van Eurostat iets voor u!