Gå direkt till innehållet
Learning corner
Nyhet5 september 2023Generaldirektoratet för kommunikation

Tillståndet i Europeiska unionen 2023

Talet om tillståndet i unionen (som förkortas SOTEU) är ett tal som EU-kommissionens ordförande håller inför Europaparlamentet i Strasbourg i september varje år för att dra igång det nya politiska läsåret.

Den 13 september håller Ursula von der Leyen sitt sista tal om tillståndet i unionen för den här mandatperioden, där hon tar upp det gångna årets resultat och viktiga frågor som EU står inför. Hon kommer också att beskriva sina prioriteringar för det kommande året och konkreta EU-lagar och andra initiativ som hon vill genomföra.

I fjol talade Ursula von der Leyen om Rysslands angrepp på Ukraina, åtgärder mot klimat- och energikrisen och initiativ för att skynda på den gröna och digitala omställningen av vår ekonomi.

Talet är en utmärkt utgångspunkt för diskussioner i klassen om EU och dess framtid, eller lektioner om Europa i allmänhet. Du hittar information för att presentera ämnet för eleverna på den här sidan om EU-talet. Ni kan titta på talet live kl. 09.00 den 13 septembervia den här länken, där det också finns mer information och kommunikationsmaterial.

En broschyr som beskriver de viktigaste politiska resultaten som påverkar människors vardag kommer också att publiceras på nätet på alla EU-språ

Översikt

Publiceringsdatum
5 september 2023
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation
Type of content
Event