Ugrás a fő tartalomra
Learning corner
Tudósítás2023. szeptember 5.Kommunikációs Főigazgatóság

Az Unió helyzete 2023-ban

Az Európai Bizottság elnöke minden év szeptemberében, az új politikai év kezdetekor az Európai Parlament strasbourgi ülésén beszédet tart az Európai Unió helyzetéről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke megbízatása során utolsó alkalommal fog beszédet mondani az Unió helyzetéről, amelyben sorra veszi majd az elmúlt év eredményeit és az európaiak előtt álló fő kihívásokat, valamint ismertetni fogja az e kihívások kezelésére vonatkozó jövő évi prioritásokat és konkrét kezdeményezéseket, többek között az új uniós jogszabályokra, illetve szakpolitikákra vonatkozó javaslatok felvázolásával.

Az elnök tavalyi beszédében kitért többek között Oroszország Ukrajna elleni agressziójára, az éghajlatváltozás és az energiaválság kezelésére, valamint gazdaságunknak a zöld és digitális átállás felgyorsításával történő átalakítására.

Az idei beszéd jó lehetőséget kínál a tanároknak arra, hogy elbeszélgessenek a diákokkal az Európai Unióról és annak jövőjéről, vagy akár egy Európáról szóló, átfogóbb témájú tanóra részét is képezheti. Itt találhat segítséget ahhoz, hogyan vezetheti fel a témát a diákoknak, ezen az oldalon pedig szeptember 13-án közép-európai idő szerint 9 órától élőben követni lehet az elnök beszédét, és hasznos kommunikációs és információs anyagok is megtalálhatók a témában.

Az EU valamennyi nyelvén elérhető brosúra szemléltetni fogja a polgárok mindennapi életét befolyásoló főbb politikai eredményeket. 

Leírás

Közzététel dátuma
2023. szeptember 5.
Szerző
Kommunikációs Főigazgatóság
Type of content
Event