Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Learning corner
Ανακοίνωση5 Σεπτεμβρίου 2023Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας

Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2023

Η ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης («SOTEU») είναι η ετήσια ομιλία που εκφωνεί η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο κάθε Σεπτέμβριο για την έναρξη του νέου πολιτικού έτους.

Και φέτος, στην καταληκτική ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης κατά την τρέχουσα θητεία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα περιγράψει τα επιτεύγματα του περασμένου έτους και τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι. Θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων κατά το επόμενο έτος, για παράδειγμα προτείνοντας νέους νόμους ή πολιτικές της ΕΕ.

Πέρυσι, ορισμένα από τα σημαντικά θέματα για τα οποία μίλησε η Πρόεδρος ήταν η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και ο μετασχηματισμός της οικονομίας μας με την επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Η ομιλία αυτή αποτελεί σημαντικό επίκαιρο περιεχόμενο για τις συζητήσεις στην τάξη σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον της και μπορεί να χρησιμεύσει ως σημαντικό μέρος ενός ευρύτερου μαθήματος για την Ευρώπη. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για να παρουσιάσετε αυτό το θέμα στους μαθητές εδώ και να παρακολουθήσετε την ομιλία από τις 9 π.μ. (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) στις 13 Σεπτεμβρίου σε αυτόν τον σύνδεσμο, όπου μπορείτε επίσης να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και υλικό επικοινωνίας

Ένα επεξηγηματικό φυλλάδιο, στο οποίο θα επισημαίνονται τα κύρια πολιτικά επιτεύγματα που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών, θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Type of content
Event