Direct naar de inhoud
Learning corner
Aankondiging nieuws5 september 2023Directoraat-generaal CommunicatieLeestijd: 1 min

Staat van de Europese Unie 2023

De Staat van de Europese Unie is de jaarlijkse toespraak die de voorzitter van de Europese Commissie in september voor het Europees Parlement in Straatsburg houdt om het nieuwe politieke jaar in te luiden.

Ook dit jaar geeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in haar laatste Staat van de Europese Unie van haar huidige mandaat een overzicht van de resultaten van het afgelopen jaar en de belangrijke kwesties waarmee de Europeanen te maken hebben. Zij presenteert de prioriteiten en concrete initiatieven om deze kwesties in het komende jaar aan te pakken, bijvoorbeeld door nieuwe EU-wetgeving of -beleid voor te stellen.

Vorig jaar sprak de voorzitter onder meer over de agressie van Rusland tegen Oekraïne, de strijd tegen de klimaatverandering, de energiecrisis en de transformatie van onze economie door een snellere groene en digitale transitie.

Deze toespraak levert veel actuele inhoud op voor discussies in de klas over de Europese Unie en haar toekomst, en kan dienen als een belangrijk aspect van een bredere les over Europa. U vindt hier meer informatie. U kunt de toespraak op 13 september vanaf 9 uur ‘s morgens volgen via deze link, waar u ook nuttige informatie en communicatiemateriaal vindt.

Een brochure, waarin de belangrijkste politieke resultaten worden belicht die van invloed zijn op het dagelijks leven van de burgers, wordt in alle EU-talen online beschikbaar gesteld. 

Bijzonderheden

Datum publicatie
5 september 2023
Auteur
Directoraat-generaal Communicatie
Type of content
  • Event