Preskoči na glavno vsebino
Learning corner
Objava novic15. september 2023Generalni direktorat za komuniciranjePredviden čas branja: 1 min

Govor o stanju v Uniji 2023 na kratko

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je 13. septembra z letnim govorom o stanju v Uniji v Evropskem parlamentu v Strasbourgu začela novo politično leto.

„Čas je, da mladim pokažemo, da zmoremo zgraditi celino, kjer si lahko to, kar si, kjer lahko ljubiš, kogar želiš, in lahko ciljaš tako visoko, kolikor hočeš.“

V svojem govoru je predstavila dosežke Evropske unije v preteklem letu in na kaj se bo osredotočila v prihodnjem letu, ki bo tudi zadnje leto njenega mandata. Med pomembnimi temami je izpostavila podnebne spremembe in denimo napovedala novo pobudo o vetrni energiji. Govorila je tudi o pomenu digitalizacije in o tem, da bo EU svoje superračunalnike dala na voljo novim pobudam na področju umetne inteligence. Za pomoč gospodarstvu je napovedala ukrepe za zmanjšanje papirologije za mala in srednje velika podjetja. Pomembna tema je bila seveda ruska vojaška agresija proti Ukrajini. Dejala je, da bo Unija podpirala Ukrajino, dokler bo to potrebno, in dodala, da je „prihodnost Ukrajine v Evropski uniji“.

Govor je odlično izhodišče za razredne razprave o Evropski uniji in njeni prihodnosti ter je lahko pomemben del širšega poučevanja o Evropi.

Govor o stanju v Uniji 2023 – glavne pobude

Besedilo govora

Videoposnetek govora

Viri

Več informacij

Datum objave
15. september 2023
Avtor
Generalni direktorat za komuniciranje
Type of content
  • News