Direct naar de inhoud
Learning corner
Aankondiging nieuws15 september 2023Directoraat-generaal CommunicatieLeestijd: 1 min

Staat van de Unie 2023 – In het kort

Op 13 september opende de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, het nieuwe politieke jaar met haar jaarlijkse toespraak, de “Staat van de Unie”, in het Europees Parlement in Straatsburg.

“Het is het moment om de jonge generatie te laten zien dat we een continent kunnen bouwen waar je kunt zijn wie je bent, liefhebben wie je wil en kan mikken zo hoog als je wil.”

In haar toespraak besprak mevrouw von der Leyen wat de Europese Unie (EU) het afgelopen jaar heeft bereikt en waarop zij zich het komende jaar, het laatste van haar mandaat, zal richten. Een belangrijk onderwerp was klimaatverandering; zo kondigde zij een nieuw initiatief inzake windenergie aan. Een ander onderwerp was digitalisering; de EU zal haar supercomputers beschikbaar stellen voor nieuwe AI-initiatieven. Om de economie te helpen, kondigde zij maatregelen aan om het papierwerk voor kleine en middelgrote ondernemingen te verminderen. Een belangrijk thema was uiteraard de aanhoudende agressie van Rusland tegen Oekraïne. Zij zei dat de EU Oekraïne zo lang als nodig zal blijven steunen, en zij voegde daaraan toe dat “de toekomst van Oekraïne in onze Unie ligt”.

Deze toespraak levert veel actuele inhoud op voor discussies in de klas over de Europese Unie en haar toekomst, en kan dienen als een belangrijk aspect van een bredere les over Europa.

Staat van de Unie 2023 – Belangrijkste initiatieven

Lees de toespraak

Toespraak (video)

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
15 september 2023
Auteur
Directoraat-generaal Communicatie
Type of content
  • News