Gå direkt till innehållet
Learning corner
Nyhet15 september 2023Generaldirektoratet för kommunikationLästid: 1 min

Tillståndet i unionen 2023 – i korthet

Den 13 september inledde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen det nya politiska året med sitt årliga tal om tillståndet i unionen i Europaparlamentet i Strasbourg.

”Nu är rätta ögonblicket att visa de unga att vi kan skapa en kontinent där man får vara den man är, älska vem man vill och sikta så högt man vill.”

I sitt tal beskrev Ursula von der Leyen vad EU har uppnått under det gångna året och de viktigaste målen för det kommande året, som är det sista under hennes mandatperiod. En viktig fråga var klimatet, och hon aviserade bland annat ett nytt initiativ om vindkraft. Ett annat ämne var digitaliseringen – EU kommer att göra sina superdatorer tillgängliga för nya AI-initiativ. För att hjälpa ekonomin presenterade hon åtgärder för att minska pappersarbetet för små och medelstora företag. En stor fråga var naturligtvis Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina. Hon sa att EU kommer att fortsätta att stödja Ukraina så länge det behövs och tillade att ”Ukrainas framtid finns i EU”.

Talet om tillståndet i unionen är en utmärkt utgångspunkt för diskussioner i klassen om EU och dess framtid, eller lektioner om Europa i allmänhet.

Tillståndet i unionen 2023 – de viktigaste initiativen

Läs talet

Titta på talet

Källor

Översikt

Publiceringsdatum
15 september 2023
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation
Type of content
  • News