Glavni sadržaj
Learning corner
Priopćenje15. rujna 2023.Glavna uprava za komunikacije

Stanje Unije 2023. – ukratko

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otvorila je 13. rujna novu političku godinu svojim godišnjim govorom o stanju Unije u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

„Trenutak je da mladoj generaciji pokažemo da možemo izgraditi kontinent na kojem možeš biti ono što jesi, voljeti koga želiš i biti ambiciozan koliko god želiš.”

Osvrnula se na postignuća Europske unije u protekloj godini i na planove za sljedeću godinu, koja će biti zadnja godina njezina mandata. Među glavnim temama istaknula je klimatske promjene i najavila nove inicijative, primjerice inicijativu za energiju vjetra. Govorila je i o digitalizaciji i tome kako će EU svoja superračunala staviti na raspolaganje novim inicijativama u području umjetne inteligencije. Kako bi se potaknulo gospodarstvo, najavila je smanjivanje papirologije za mala i srednja poduzeća. Naravno, važna tema bila je i ruska agresija na Ukrajinu. Izjavila je da će EU nastaviti podupirati tu zemlju koliko god je potrebno, dodavši: „Budućnost Ukrajine je u našoj Uniji”.

Taj je govor odlična tema za raspravu o Europskoj uniji i njezinoj budućnosti na satu te može biti važan element lekcija posvećenih Europi.

Govor o stanju Unije 2023. – Glavne inicijative

Tekst govora

Snimka govora

Izvori

Pojedinosti

Datum objave
15. rujna 2023.
Autor
Glavna uprava za komunikacije
Type of content
News