Направо към основното съдържание
Learning corner
Известие15 Септември 2023 г.Генерална дирекция „Комуникации“Време за четене 1 мин

Състояние на Съюза през 2023 г. — накратко

На 13 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен откри новата политическа година с годишната си реч за състоянието на Съюза в Европейския парламент в Страсбург.

„Сега е моментът да покажем на младото поколение, че можем да изградим континент, в който можете да сте верни на себе си, да обичате когото искате и да се стремите към най-доброто.“

В речта си Урсула фон дер Лайен говори за това какво е постигнал Европейският съюз (ЕС) през изминалата година и върху какво ще се съсредоточи той през следващата година, последната от нейния мандат. Важна тема беше изменението на климата — например тя обяви нова инициатива в областта на вятърната енергия. Друга тема беше цифровизацията — ЕС ще даде възможност неговите суперкомпютри да бъдат използвани за нови инициативи в областта на изкуствения интелект. В помощ на икономиката председателят обяви мерки за намаляване на бюрокрацията за малките и средните предприятия. Разбира се, сред важните теми беше и агресията на Русия срещу Украйна. Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, и добави, че „бъдещето на Украйна е в нашия Съюз“.

Тази реч предоставя интересен актуален материал за дискусии в класната стая във връзка с Европейския съюз и неговото бъдеще и може да послужи като важна част от по-общ урок за Европа.

Състояние на Съюза през 2023 г. — основни инициативи

Прочетете речта

Гледайте речта

Източници

Данни

Дата на публикуване
15 Септември 2023 г.
Автор
Генерална дирекция „Комуникации“
Type of content
  • News