Ugrás a fő tartalomra
Learning corner
Tudósítás2023. szeptember 15.Kommunikációs Főigazgatóság

Az Unió helyzete 2023-ban – Az értékelő beszédről dióhéjban

Szeptember 13-án Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi ülésén megtartotta az Unió helyzetét értékelő éves beszédét, s ezzel új év vette kezdetét az Európai Unió politikai életében.

„Itt az ideje, hogy megmutassuk a fiatal generációnak: képesek vagyunk egy olyan kontinenst építeni, ahol mindenki önmaga lehet, azt szerethet, akit akar, és megalkuvás nélkül követheti az álmait.”

Beszédében Ursula von der Leyen elnök áttekintette, hogy az EU milyen eredményeket ért el az elmúlt évben, és mire fog majd összpontosítani a következő évben, a most hivatalban lévő Bizottság megbízatásának utolsó évében. A beszéd egyik kiemelt témája az éghajlatváltozás volt; ezzel kapcsolatban az elnök egyebek mellett új szélenergia-kezdeményezést jelentett be. A beszéd a digitalizáció témájával is foglalkozott – erre vonatkozóan Ursula von der Leyen elmondta, hogy az EU elérhetővé fogja tenni szuperszámítógépeit új mesterségesintelligencia-kezdeményezések céljára. Az elnök azt is bejelentette, hogy a gazdaság támogatása érdekében a Bizottság új intézkedéseket dolgoz ki, hogy csökkentse a kis- és középvállalkozások bürokratikus terheit. Az egyik fő téma természetesen Oroszország Ukrajna elleni agressziója volt. Az EU mindaddig támogatni fogja Ukrajnát, amíg erre szükség van – jelentette ki Ursula von der Leyen, majd hozzátette: „Ukrajna jövője az Unióban van”.

Az idei beszéd aktuális témákat és kiváló alkalmat kínál a tanároknak ahhoz, hogy elbeszélgessenek diákjaikkal az Európai Unióról és az EU jövőjéről, és fontos elemét képezheti egy Európáról szóló átfogóbb tanórának is.

Az Unió helyzete 2023-ban – fő kezdeményezések

A beszéd szövege

A beszédről készült felvétel

Források

Leírás

Közzététel dátuma
2023. szeptember 15.
Szerző
Kommunikációs Főigazgatóság
Type of content
News