Ugrás a fő tartalomra
Learning corner

Szerepjáték: így működik az uniós döntéshozatal

A szimulációs szerepjáték a csokoládé-irányelven keresztül ismerteti meg a játékosokkal az uniós döntéshozatal folyamatát.

Korcsoport
15 éven felüliek
Témakör
Az Európai UniórólAz EU jogszabályai és intézményei
A segédanyag típusa
JátékSzerepjáték

A játékban, akárcsak a való életben, az uniós országok miniszterei összeülnek a Miniszterek Tanácsában az Európai Bizottság képviselőjével és az Európai Parlament előadójával, hogy megvitassák a jogszabályjavaslatot, majd szavazzanak arról. Ezeket a szerepeket öltik magukra a játék résztvevői, akiknek demokratikus úton el kell érniük, hogy az országok egyetértésre jussanak a csokoládé-irányelv kérdésében, és a közös megoldás kialakítása során megvédelmezzék saját polgáraikat és nemzeti érdekeiket. A résztvevők élénk vitát folytatnak majd a Bizottság jogalkotási javaslatáról, országuk nevében intenzív tárgyalásokba bocsátkoznak a folyosókon, végül pedig szavaznak az irányelvről. A szerepjáték gyakran meglepő eredménnyel zárul. A folyamatot a résztvevők befolyásolják és irányítják.

A szerepjáték szórakoztató, személyesen és digitálisan egyaránt játszható, és nemcsak az Európai Unió működésének megértését, hanem az uniós kérdésekről folytatott párbeszédet is előmozdítja.

Segítsen nekünk tökéletesíteni ezt a felületet!

További anyagok ugyanebben a témában

Yooki
  • Highlighted

„Juki és az Erdei Unió” oktatócsomag

Szeretné, ha tanulói megismerkednének az Európai Unióval, de úgy érzi, a téma túl összetett számukra? Mutassa be nekik Jukit, a szentjánosbogarat és barátait!

Group of youngsters slaping hands in greeting
  • Highlighted

Állampolgári nevelési oktatócsomag

Ismerje meg, hogyan dolgozik együtt a 27 uniós ország: oktatás, tanulás és játék a Tanács állampolgári nevelési oktatócsomagjával.

THE EU  IN A NUTSHELL

Az EU dióhéjban

Önnek is ajánljuk diabemutatónkat, melynek segítségével elmagyarázhatja az Európai Unióval kapcsolatos alapvető tudnivalókat diákjainak, illetve hallgatóságának, gondolatébresztő kérdéseket tehet fel nekik, és arról is tájékoztathatja őket, hogyan tudnak az Európai Unióhoz fordulni, illetve uniós közösségimédia-oldalakra ellátogatni.

eu-and-me.jpg

Az EU és én

Ezt a kiadványt azoknak a 15–18 éves fiataloknak, illetve középiskolai tanároknak ajánljuk, akik szeretnének tájékozódni arról, hogy mi az Európai Unió, és pontosan mit is tesz értünk.