- Ikäryhmä
- 12–15-vuotiaatYli 15-vuotiaat
- Aihe
- Digitaaliala
- Aineiston tyyppi
- Video

Tutustu digiretkeilijöihimme Helenaan, Klausiin, Kasiaan, Enzoon ja Marioniin, jotka kiertävät ympäri Eurooppaa selvittämässä, miten digitalisaatio etenee. Digitaalisuus avaa valtavasti uusia mahdollisuuksia.
Meidän kanssamme pääset tutustumaan mielenkiintoisiin aiheisiin, kuten tekoälyyn, dataan ja supertietokoneisiin, ja opit, miten ne auttavat muokkaamaan Euroopan digitaalista tulevaisuutta – SINUN tulevaisuuttasi.
Sirut ja puolijohteet ovat modernin elektroniikan rakennuspalikoita. Autot, puhelimet, pelikonsolit ja muut laitteet tarvitsevat näitä pieniä siruja. Katso tämä jakso ja saat tietää, miksi siruista on ollut pulaa viime vuosina. DIGIRETKEILIJÄT kertovat, miten EU varmistaa sirujen saatavuuden tulevaisuudessa.
Nykyajan lapset oppivat pyyhkäisemään ruutua ennen kuin oppivat lukemaan ja kirjoittamaan. He voivatkin opettaa aikuisille, miten internetissä toimitaan! On kuitenkin haastavaa varmistaa, että internet on nuorille käyttäjille turvallinen ja hauska paikka. Tässä jaksossa kerrotaan, miten EU aikoo helpottaa lasten verkkoturvallisuuden varmistamista.
Miten Euroopassa voidaan hyödyntää uusia digiteknologioita oikeudenmukaisesti ja vastuullisesti? Euroopan komissio on tehnyt ehdotuksen yhteisistä digitaalisista oikeuksista ja periaatteista, jotta Eurooppa voi johtaa kestävää ja ihmiskeskeistä digitaalista siirtymää omien arvojensa pohjalta. DIGIRETKEILIJÖIDEN jaksossa esitellään digitaalisten periaatteiden kuusi keskeisintä teemaa ja kerrotaan, miksi ne ovat tärkeitä.
Millaista digitaalista tulevaisuutta EU tavoittelee? Avuksemme on laadittu useita tavoitteita. Taidot, infrastruktuuri, julkiset palvelut ja yritykset ovat kaikki tärkeässä asemassa. Tässä DIGIRETKEILIJÖIDEN jaksossa pelataan lautapeliä, jossa pelaajat ovat vastuussa digitaalisesta siirtymästä. EU-maiden tapaan heidän on tehtävä yhteistyötä Euroopan pitämiseksi oikeilla raiteilla. Haluatko pelata?
Elämme maailmassa, jossa jaetaan jatkuvasti tietoja. Mietipä hetken aikaa, kuinka usein jaat henkilötietojasi verkossa – ystäville, julkisiin palveluihin, kauppiaille ja muille tahoille. Miten voit olla varma, että kaikkia tietoja säilytetään turvallisesti? Katso DIGIRETKEILIJÖIDEN jakso, jossa kerrotaan, miten lohkoketjuna tunnetulla tekniikalla voidaan suojata yksityisyyttä ja parantaa verkkoturvallisuutta.
Mitä tarkoittaa, että jokin maa kuuluu digitalisaation maailmanlaajuisiin edelläkävijöihin? Miten digitalisaatiota voidaan mitata? Mitä ovat siirtoyhteydet, inhimillinen pääoma ja julkishallinnon digitaaliset palvelut? Katso tämä jakso ja opi edellä mainituista asioista. Näin sinusta voi tulla oman maasi "DIGIRETKEILIJÄ".
Onko sinulla ollut joskus ollut ongelmia verkkoyhteyden kanssa? Oletko joskus käyttänyt ilmaista langatonta verkkoa? Oletko kuullut 5G:stä? Tässä jaksossa kerrotaan, miksi siirtoyhteydet ovat tärkeitä ja miten niitä voidaan parantaa.
Tiesitkö, että voit selailla, jakaa sisältöjä, lähettää tekstiviestejä ja soittaa kaikkialla EU:ssa ilman lisämaksua?! Pelko suurista puhelinlaskuista on historiaa. Vuodesta 2017 lähtien EU:ssa matkaileva on voinut huoletta pitää yhteyttä perheeseen ja ystäviin. Videolta näet, miten digiretkeilijät ottavan kaiken irti ilmaisten verkkovierailujen hyödyistä seikkaillessaan ympäri EU:ta!
Tiesitkö, että dataa on kaikkialla? Se myös muuttaa sitä, miten asiat toimivat. Katso tämä DIGIRETKEILIJÄT -jakso, jossa kerromme, miten data siirtyy ympäri Euroopan unionia ja miten se parantaa elämäämme.
Tiesitkö, että maailman koko datan määrä tulee kasvamaan 175 tsettatavuun vuoteen 2025 mennessä? Sitä ei voi silmin havaita, mutta määrä riittäisi viiteen edestakaiseen kuumatkaan. Katso tämä DIGIRETKEILIJÄT -jakso ja opi lisää supertietokoneista. Alat ajatella suuresti, SUPERsuuresti.
Oletko koskaan nähnyt robottia? Tiesitkö, että myös älypuhelimissa käytetään tekoälyä? Katso tämä DIGIRETKEILIJÄT -jakso ja opi, miten voidaan varmistaa tekoälyn luotettavuus siten, että se palvelee meitä ja kunnioittaa arvojamme.
Kvanttiteknologialla on käyttöä muuallakin kuin fysiikassa! Digiretkeilijät tutustuttavat sinut kiehtovalla tavalla sen merkitykseen ja siihen, miten se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään Euroopassa. Jos olet lisäksi kuullut ajatuskokeesta nimeltä ”Schrödingerin kissa”, yllätyt iloisesti visuaalisesta esityksestämme.
Paperityöt? Mennyttä aikaa! Tiesitkö, että uuden sähköisen tunnistamisen avulla on helpompi jakaa tärkeitä todistuksia, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta, todistaa ikä tai jopa tehdä veroilmoitus turvallisesti? Digiretkeilijät selittävät vaihe vaiheelta sen monet hyödyt – kaikki vain muutaman klikkauksen päässä.
”Pieni askel ihmiselle, suuri harppaus ihmiskunnalle”. Tästä avaruustutkimuksen tärkeästä virstanpylväästä on kulunut yli viisi vuosikymmentä, ja innovatiivisen teknologian ansiosta tiedämme nyt todella paljon enemmän maailmankaikkeudesta. Digiretkeilijät tarkastelevat lähemmin Euroopan avaruusinfrastruktuuria (kuulostaako ”Kopernikus” tutulta?) ja sitä, miten se hyödyttää ihmiskuntaa ja tutkivaa mieltä.
Mitä on kybertietoisuus? Mitä riskejä kohtaamme verkossa? Miten hyvin tiedostamme verkkouhkat ja miten hallita niitä? DIGIRETKEILIJÖILTÄ saat muutamia supervoimia, sillä meidän kaikkien on hiottava kybertaitojamme pysyäksemme turvassa. Opit, mikä erityinen merkitys kiltteydellä, viisaudella, sosiaalisilla taidoilla, taika-avaimella, peruutusvaihteella ja voimalla on verkossa. Ja muista! Mieti aina ennen kuin klikkaat!
Lisää tästä aiheesta

- Highlighted
Tekoälyn ja datan käyttö: eettiset ohjeet opettajille
Tämän ohjekirjan tarkoituksena on auttaa opettajia ymmärtämään, mitä mahdollisuuksia ja riskejä liittyy tekoälyn ja datan käyttöön opetuksen ja oppimisen tukena.

- Highlighted
Disinformaation torjunnan ja digilukutaidon opetus: ohjeet opettajille
Ohjeistuksessa on otettu huomioon sekä pedagoginen näkökulma että käytännön kysymykset. Kuinka saada nuoret kiinnostumaan faktojen tarkistuksesta ja kehittää heidän kriittistä ajatteluaan? Miten disinformaation levittäjät hyödyntävät nykyteknologiaa? Miten syväväärennökset voi tunnistaa?

Eurostatin sivuston Education corner
Tarvitsetko opetustyössäsi tilastoja? Tai haluatko oppia lisää tilastoista opintojasi varten? Tutustu Eurostatin sivuston Education corner -osioon.

Geoblokkaukset ja verkko-ostokset
Vähittäismyyjät eivät saa estää kuluttajia saamasta samoja tuotteita tai palveluita asuinpaikan perusteella. EU-lainsäädäntö kieltää tällaiset maarajo...

Hyvästi, roaming-maksut!
Vuodesta 2017 alkaen ei toiseen EU-maahan matkustavien ole tarvinnut enää maksaa roaming-maksuja puheluistaan, tekstiviesteistään eikä internetin käyt...

Identiteetti – kuka ajattelet olevasi?
Miten ihmiset määrittävät identiteettinsä? Mitä identiteettiä määrittävät tekijät voisivat olla? Identiteetti muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Samalla ...

Koodaus
Maksutonta aineistoa koodauksen ja laskennallisen ajattelun opetukseen. Aineistoa on saatavilla kaikenikäisille opiskelijoille 29 kielellä. Hauskat te...

Mitä on tekoäly?
Mitä on tekoäly (AI)? Mitä se tarkoittaa? Mitä tekoälysovellukset ovat? Mitä tekoäly voi tehdä ja miten se toimii? Tällä lyhyellä videolla tekoälyasia...