Skip to main content
Знаме на Европейския съюз Знаме на Европейския съюз
Learning corner
Известие30 ноември 2022Генерална дирекция „Комуникации“

Училищни автобуси за украинските деца

Образованието е важна основа за нашето бъдеще. В Украйна около 5,7 милиона деца в училищна възраст са засегнати от неоправданата агресия на Русия, а хиляди училища и съоръжения са разрушени. 

School buses ready to leave for Ukraine
©Janne Savon, 2022

Образованието е важна основа за нашето бъдеще. В Украйна около 5,7 милиона деца в училищна възраст са засегнати от неоправданата агресия на Русия, а хиляди училища и съоръжения са разрушени. За тях безопасният достъп до училище е от първостепенно значение, тъй като им дава усещане за нормалност и е от значение за благосъстоянието и бъдещето им.

Въпреки разрушенията и жертвите украинците очакват бъдещето с увереност и надежда. А бъдещето започва с това да се гарантира, че училищата са отворени и децата могат да ходят на училище. Тъй като много училища са разрушени, много деца трябва да пътуват на значителни разстояния до училища далеч от домовете си.

За да стане това възможно, Европейската комисия призовава публичните и частните субекти в ЕС и извън него да обединят силите си и да проявят солидарност, като дарят автобуси, нужни за безопасното пътуване на украинските деца до училище.

Познавате ли публичен субект или частно дружество, което би могло да дари автобус? Поканете ги да проследят връзката и да видят как могат да помогнат!

Данни

Дата на публикуване
30 ноември 2022
Автор
Генерална дирекция „Комуникации“